Tyxo.bg counter

понеделник, 19 декември 2016 г.

КОЛЕДНО ПЪНЧЕ (без печене, веган)

Да, да, знам, че ще засипани от рецепти за джинджифилови сладки, къщички, коледни пънчета, но запазете търпение :) Това пънче е различно, защото е без печене, без млечни, без глутен и без бяла захар. Прави се безумно лесно и едно малко парченце е достатъчно на небцето ви, за да изпадне в екстаз и...да не иска повече ;)

Дълго време търсих варианти на това какаово чудо и ето, че вече е факт :)
Ще видите,че в рецептата има шоколад, за пореден път искам да подчертая, че винаги когато го използвам в рецептите ми, той е с най-висок процент на какао, черен и веган. Затова и в заглавието съм писала ,че пънчето е веган. Аз също съм от хората, които консумират шоколад много рядко, но пък винаги  най-добрия ;)


КОЛЕДНО ПЪНЧЕ (без печене, веган)


адаптирано от: troisfoisparjour


Необходими продукти:

За блата:
150гр. люспи от елда
50 гр. черен шоколад
2 с.л. кокосов масло
17-8 фурми

За крема:
1 голям банан
50гр. черен шоколад
3 с.л. сурово какао
3 с.л. кокосово мляко

За украса:
парченца орехи
нар
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Първо се заемаме с блата. Разтапяме на водна баня шоколада. В кухненския робот миксираме предварително почистените от костилките и обелките фурми, маслото и шоколада. В чиста купа сипваме люспите от елда и прибавяме шоколадовата каша, с чисти ръце хубаво разбъркваме до получаването на мека хомогенна смес. Разстиляме я с дебелина 1см. върху тава, застлана с хартия за печене и оставяме настрани, за да направим крема, който е не по-малко лесен. Отново в робота слагам всички продукти, шоколада трябва да е разтопен и миксираме докато хубаво се смеси всичко. Намазвам обилно блата с крем, като предварително сме оставили и за измазване отвън. Тук идва най-пипкавата част, завиването на пънчето. С помощта на хартията за печене внимателно навиваме руло, завиваме го с хартията и го слагаме във фризера за 1 час. След като пънчето ни е стегнало достатъчно, хубаво го намазваме с остатъка от крема и го украсяваме с парченца орехи, зрънца от нар и кокосови стърготини.
Препоръчвам да го оставите за една нощ в хладилника, после вкуса е феноменален ;)
Весели празници от мен :)

4 коментара:

  1. Какво значи люспи от елда? За първи път чувам.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Ето ги люспите: http://www.keskin.bg/product/361/elda-lyuspi-500gr.html

      Изтриване
  2. Кали, умопомрачително е! При първа възможност ще го пробвам.

    Поздрави! Вълшебни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня :) Ще се радвам да споделиш, като го направиш :)

      Весели празници и от мен :)

      Изтриване