Tyxo.bg counter

неделя, 30 октомври 2016 г.

РАЙСКИ КЪПКЕЙКЧЕТА и един бял "шоколад"

Когато приготвям нещо за любим човек, винаги ми с получава, макар че е абсолютна импровизация. :)
 Мисля, че и тези къпкейкчета станаха чудесна симбиоза между сладко, кисело и горчиво без да изневеря на стила си да не добавям никакви подсладители, брашно и млечни продукти (ако изкючим рикотата , която използвах за топинг, но спокойно може да се замести с кокосова сметана).




По принцип използвам сезонни плодове в рецептите си, затова този път главния герой е райската ябълка. Почитателите й са запознати с медения й вкус и полезните й свойства.
В случая тя придава деликатната сладост на къпкейкчетата.
 Ето и рецептата:


РАЙСКИ КЪПКЕЙКЧЕТА

Необходими продукти:

За къпкейкчетата:
4 яйца
2 райски ябълки
120 гр. бадемово брашно
40 гр. чия
3 с.л. кокосово брашно
1 с.л. бакпулвер

За топинга и украсата:
200гр рикота
2-3 с.л. сурово какао
2-3 замразени банана
1 нар
замразени малини и череши


Начин на приготвяне:
Първо трябва да си приготвим фалшивия бял шоколад, както аз го наричам. Предварително замразените банани се смилят в кухненския робот до гъста кремообразна смес. В тавичка застлана с хартия за печене изсипваме банановия крем, добавяме зърната от един нар, разбъркваме хубаво, разстиляме по дължината на цялата тава и слагаме във фризера. След няколко часа ще си имаме парченца фалшив бял шоколад с нар.
За къпкейкчета, в робота смиляме обелените райски ябълки, добавяме  и яйцата и после на порции слагаме и останалите продукти. Ароматната гъста каша насипваме в форми за мъфини с хартиени кошнички и печем около 40 минути на 160 градуса или до зачервяване.
През това време разбиваме рикотата с какаото с миксер. След като изстинат напълно къпкейчетата, насипвам рикотата в пош и ги гарнираме красиво отгоре.  Другата част от украсата е по избор, аз начупих белия "шоколад" и сложих по няколко парченца отгоре, опитайте, комбинацията от нар, банан, какао и райска ябълка е вълшебен. На някои от къпкейкчетата сложих замразени малини и череши, които имам от лятото <3

*Ако искате рецептата да е веган, заменете рикотата с кокосова сметана :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар