Tyxo.bg counter

четвъртък, 8 септември 2016 г.

БАНАНОВ МЪФИН С БОРОВИНКОВ ПОКРИВ (без брашно и захар)

Днес ще ви представя една доста минималистична рецепта. Малко продукти, малко време за приготвяне, вкусни мъфини, без никаква захар и бяло брашно. Следващия път ще пробвам с растително кисело мляко, но сега имах чудесно домашно краве мляко, което собственоръчно подквасих и с чиста съвест го включвам в рецептата.

БАНАНОВ МЪФИН С БОРОВИНКОВ ПОКРИВ

Необходими продукти:

200 мл. кисело мляко
2 банана
2 яйца
150 гр. фини овесени ядки
2 с.л. сусамово брашно (по желание)
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер (без глутен е моя)
1 с.л. кокосово масло (butter, не oil)*
150 гр. пресни боровинки, поляти от предишната вечер 1 ч.л. мед


Начин на приготвяне:

*Преди да опиша елементарното приготвяне на сместа, искам да и кажа няколко думи за една от съставките, а именно кокосовото масло, досега винаги съм ползвала Coconut oil, това масло е извлек от кокосовото месо, докато Coconut butter е направено от самото месо на кокоса. Хубавата новина е, че може да си го направите и сами у дома, стига да разполагате с мощен кухненски робот и качествени кокосови стърготини. Сипвате стърготините в робота и го пускате на най-високата степен. След 5-6 минути ще забележите как стърготините започват да се превръщат в масло. Готовото масло може да съхранявате в бурканче в хладилника. Калоян го яде директно с лъжицата без никакви примеси, наистина е изключително ароматно и леко сладникаво на вкус. 


Сега за мъфините.

5-6 минути преди да започнем, в киселото мляко сипваме содата и му даваме малко време да шупне.
В кухненския робот слагаме всички продукти без боровинките. Миксираме до гладка еднородна смес. Приготвяте си тава за мъфини, слагате хартиени кошнички и ги пълните на 2/3 със сместа. На всеки мъфин отгоре сипвате по една чаена лъжичка от боровинко-медения разкош, който е станал

божествен след цяла нощ престой в хладилника. 
Печем на 180 градуса до зачервяване. Оставете ги да изстинат напълно. Много по-вкусни са.

Bon appétit!

Няма коментари:

Публикуване на коментар