Tyxo.bg counter

неделя, 4 септември 2016 г.

БАДЕМОВИ И РОЖКОВИ ПОНИЧКИ (без глутен, захар и млечни)

Обичате ли понички? Едно време, в ученическите ми години, с една много близка приятелка (тя си знае коя е :D ), сме изяли доста сериозно количество казанлъшки понички, поляти обилно с някакъв захарен сироп. Вкусни бяха, няма да си кривя душата, но и резултата върху подрастващото ни тогава телосложение беше впечатляващ :))

Днес ще ви представя два вида понички, печени на фурна. Едните са с бадемово брашно и цели яйца, а другите само с жълтък и без бадемовото брашно, за да може и Калоян да хапне.


БАДЕМОВИ ПОНИЧКИ




Необходими продукти:

3 яйца
70 гр. кокосово брашно
70 гр. бадемово брашно
2 с.л. кокосово масло
200 мл. кокосово мляко
1/2 ч.л. сода
мед по желание
1 банан
1 с.л. какао

Начин на приготвяне:

В чиста купа смесваме всички сухи съставки, в друга разбиваме яйцата, млякото, маслото и банана. На порции прибавяме към яйчено-млечната смес сухите съставки и разбъркваме хубаво. Ако имате тава за понички би било най-хубаво, аз, поради липсата на такава, трябваше да ги правя на ръка, оттам дойде и не толкова угледния им вид. Печем на 180 градуса до зачервяване. Изчакайте ги да изстинат напълно, много по-вкусни са.
Ако искате самите понички да са сладки, може да добавите 4-5 с.л. мед. Аз предпочетох да ги поръся с вкусен акациев мед след като ги изпека и да ги гарнирам с банан и малини.


РОЖКОВИ ПОНИЧКИ

Необходими продукти:

2 жълтъка
200м кокосово мляко
50 гр кокосово брашно
40 гр. брашно от елда
30 гр кокосови стърготини
20 гр. брашно от рожков
2 с.л. кокосово масло
1 с.л. био бакпулвер (без глутен)
Някои хора измислят и други предназначения на поничките :D


Начин на приготвяне:

Начинът на приготвяне е идентичен с този на бадемовите понички, брашната се смесват в купа, отделно млякото, жълтъците и маслото, после ги смесваме и се опитваме да докараме формата на понички. Печем отново на 180 градуса до зачервяване. Пак може да добавите мед, моите бяха достатъчно сладки от рожкова.

И двата вида понички се съхраняват в кутия с капак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар