Tyxo.bg counter

сряда, 29 юни 2016 г.

ВЕГАН ЧИЙЗКЕЙК С ЧЕРЕШИ (без брашно, захар, яйца и млечни)

Поканата на екипа от Био магазин Spirala да участвам в тяхното предизвикателство в приготвянето на здравословно ястие с продукти от магазина им ме завари да плувам в свои води. Месеци наред съм в търсене и експериментиране на рецепти без млечни, яйца, глутен ,захар заради алергията на Калоян, а и поради лични съображения. Дълго се чудих какво точно да сътворя в случая и провокирана от ужасната жега напоследък и изключителното ми нежелание да боравя с фурната и въобще с печката, реших, че един суров, приятно охладен веган чийзкейк е много добра идея :)


Ето колко лесно може да приготвите този сладък с кисела нотка десерт, който определено ще задоволи всички сетива, без да ви принуди да го излапате целия ;)


ВЕГАН ЧИЙЗКЕЙК С ЧЕРЕШИ

Необходими продукти:

За основата:

300гр. био кокосови сладки без глутен (3 пакета)
15 с.л. разтопено кокосово масло (около 40 гр.)

За крема:

200 гр. веган крема сирене Violife
200 гр. кокосов крем
250 гр. череши (предварително обезкостени)

За украса:

15-20 череши (обезкостени и разделени на половинки)

Начин на приготвяне:

В робота смиляме бисквитите на трохи и добавяме кокосовото масло. С няколко оборота получаваме лепкаво тесто. Притискаме го старателно към дъното на тавичка за торта с диаметър 20 см. и го оставяме във фризера за 15-20 минути или за около час в хладилника, за да стегне. За крема предварително трябва да направим две неща: 1. да оставим кокосовия крем за 2-3 часа на стайна температура да омекне достатъчно и 2. да пюрираме черешите с робота. После в чиста купа разбиваме с миксер кокосовия крем и веган крема сиренето, накрая прибавяме черешовото пюре и разбъркваме до хомогенна смес. Вадим тавичката с основата, сипваме крема отгоре, нареждаме черешите, които сме приготвили за украса и оставяме тази наслада да почине отново за няколко часа на хладно.

Сигурно сте забелязали, че в чийзкейка няма добавена захар. Разчитаме само на естествената сладост на черешата и на тръстиковата захар, която се съдържа в бисквитите. Така вкусът е изключително балансиран без да залита в прекалено сладката крайност.
Една хитра идея как да зарадвате малчовците: на мен ми остана малко от основата и реших да направя мини чийзкейкчета в силиконови форми: коли, мечета, определено заинтригуват детското внимание :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар