Tyxo.bg counter

вторник, 7 юни 2016 г.

Торта "КАЛОЯН" без млечни, яйца, захар и глутен

Онзи ден Калоян стана на две години. Надявам се, че това е крачка напред за алергията му, нали с времето я израствали, да видим!
Днес искам да ви покажа тортата, която приготвих за празника. Много държах Калоян да може да опита от нея. Това автоматично изключва млечните и яйцата. Реших да няма глутен и заложих основно на кокосови стърготини в блата. Резултатът ме изненада, очаквах да е вкусна, но тя стана много вкусна :) Нескромно, но е истина :) Както каза една приятелка, балансиран и ненатрапващ се вкус.
За украсата се постарах да изработя любимия трактор, всички го разпознаха, значи съм успяла :)


Ето и чудната рецепта:

ТОРТА ''КАЛОЯН''

Необходими продукти:

За блатовете:

350 гр. кокосови стърготини
70 гр. брашно от рожков
60 гр, оризово брашно
5 с.л. без връх безглутеново брашно
2 ч.л. бакпулвер (био, без глутен)
20 гр. пуканки от амарант
450 мл. кокосово мляко
160 гр. ябълково пюре
1 и 1/2 с.л. меласа от захарна тръстика

За кремовете:

Крем 1:
200 гр. веган крема сирене Violife
3 с.л. пудра захар от захарна тръстика
300 гр. обезкостени пресни череши
1 с.л. сок от лимон

Крем 2:

1 консерва кокосово мляко
2 с.л. пудра захар от захарна тръстика

За украса:

сушени кайсии
сушен касис
червена боровинка
нар
пуканки от амарант

Начин на приготвяне:

Започвам с ябълковото пюре, този път го приготвих сама, ето как: избирате 2 големи ябълки, сладък сорт, почиствате от семките и варите докато омекнат. След това ги пюрирате в блендера, взимате цедка и няколко пъти прецеждате готовото пюре, за да извлечете водата от него.  Вече имаме пюре и в чиста купа го смесваме заедно с кокосовото мляко и меласата, бъркаме до получаване на хомогенна смес. В отделен съд слагаме сухите съставки, разбъркваме добре и започваме на порции да ги добавяме към мокрите. Накрая се получава доста гъсто тесто. Във форма за торта с диаметър от 20 см. слагаме хартия за печене, намазваме дъното и стените с кокосово масло и печем 4 блата един след друг на 180 градуса. Докато готовите блатове изстиват върху метална решетка, ние се заемаме с кремовете. Предварително сме обезкостили и нарязали на ситни парченца пресните череши, в купа разбиваме с миксер веган крема сиренето с пудрата захар, добавяме черешите и лимоновия сок и отново миксираме до хубаво смесване на продуктите.
За другия крем трябва от предишната вечер да сме оставили кокосовото мляко в хладилника. Изберете мляко с възможно по-висок процент на кокос, това гарантира по-кремообразната му текстура. Отваряме консервата и изгребваме внимателно с лъжица гъстия крем. В купа добавяме пудрата захар и разбъркаме хубаво с миксер.

Сглобяването на тортата е лесно. Слагаме блат върху стойка за торта или хубав поднос, мажем го с част от черешовия крем, същото правим и с другите. Най-горния блат и стените на тортата измазваме обилно с кокосовия крем. Украсата е по желание. Аз направих трактор от сушени кайсии и касис, житна нива от пуканки от амарант и слънце от нар и кайсия. Ще е чудесно ако оставите тортата за една нощ в хладилника. На другия ден е още по-вкусна ;)


5 коментара:

  1. Надмина себе си браво. За този невуроятен вкус очаквах нещо за сукано и слажно, а то е лесно и достъпно, с което и аматьор като мен може да се справи. Перфектната торта за перфектният малък голям човек :* Поздравления

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на Калоян! Да расте здраво, прекрасно и усмихнато дете. А на теб, Калина, поздравления за труда, старанието и любовта, с които приготвяш всичко за детето си.
    *Пуканките от амарант сама ли приготваш или купуваш готови?
    Аз днес открих перфектните крекери от лимец - супер здравословни и много лесни, и като за нас (борещи се с алергията). Надявям се да успея да ги снимам и пусна в блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :) Пуканките от амарант ги купувам готови от кварталния био магазин. Много са приятни на вкус и придават ядков аромат на ястията. Чакам крекерите с нетърпение :)

      Изтриване
  3. Много благодаря за рецептата! Направих тортата за първия рожден ден на моето момче и се получи супер! Рожденикът я нападна още по време на снимките, а гостите не повярваха, че е без брашно, захар и мляко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се е харесала на всички :)

      Изтриване