Tyxo.bg counter

четвъртък, 19 май 2016 г.

ВЕГАН ФРЕНСКИ МАКАРОНИ с акуафаба

Бързам да ви представя новия си експеримент. Както ви споменах вече цяла седмица тествам веган варианта на прочут, много деликатен френски десерт, а именно френските макарони. За мен направата им основно е предизвикателство и спортна злоба. Твърде много захар има в тях за моя вкус, но пък почитателите им са много. А сполучливото им изпълнение е трудоемък и фин процес. Представете си какво е да са без белтъци. Да, една от основните съставки на макароните са "остарели" белтъци, точен грамаж, престояли поне 24 часа на стайна температура или 2 дни в хладилник. После трябва се внимава с бъркането им, за да не се втечнят и въобще трябва да сме много прецизни в изпълнението.
Да започнем с тази снимка:

Това според вас сигурно са разбити на сняг белтъци :) Приликата е едно към едно, нооо всъщност това е Акуафаба или водата от сварен нахут, в моя случай е от буркан от магазина :) Точно така! И  аз не можех да повярвам в началото и когато започнах опитите, разбрах, че това е най-добрия яйчен заместител. Приложението му е доста широкообхватно и хората с алергия към яйцата, както и веганите могат да бъдат много щастливи :)
преди да ви разкажа през какви перипетии преминах и какво научих, ще ви покажа крайния резултат.


Не претендирам за перфектния им вид, имам още работа за усъвършенстването му, тук по-важно е да се отбележи, че белите макарони са веган варианта, а другите са класическите. Освен че няма разлика в изгледа им, вкуса също е на ниво и в никакъв случай не можеш да разбереш, че едните са без белтъци, поне моя любима приятелка, за която ги правих не усети разлика, даже нахутените й харесаха повече :)

Ето и рецептата и тънкостите, с които да се съобразите, за да постигнете успех, не се отчайвайте ако не стане от първия или втория път :D

ФРЕНСКИ ВЕГАН МАКАРОНИ с акуафаба
източник: crazyvegankitchen


Необходими продукти:

За макароните:

180 гр. акуафаба
150 гр. бадемово брашно или смлени бадеми (ползвах тези от Лидъл)
130 гр. пудра захар
90 гр. захар

За крема:

100 гр. бял шоколад
150 мл. сладкарска сметана
2 с.л. кокосови стърготини
червена сладкарска боя



Начин на приготвяне:

Прецеждаме в чист съд водата от буркана с нахут. Течността слагаме на среден огън и оставяме да се редуцира до 110гр. Става за около 5 минути. След като сте постигнали необходимото количество, оставете настрани да изстине. През това време в робота смесете смлените бадеми и пудрата захар и непременно след това два пъти пресейте хомогенната смес.
Когато акуафабата ни е изстинала напълно, вземаме миксер и започваме да разбиваме както го правим с обикновени яйчени белтъци. На етапи добавяме кристалната захар, продължавайки да бъркаме. Накрая трябва да се получи стегнат лъскав крем. Следва един от най-деликатните етапи - смесването на сухите и мокрите съставки, така наречения macaronnage или folding. Сипваме половината бадемово-захарна смес при нахутения крем и с плавни деликатни движения започваме разбъркването. Съветвам ви да гледате ТОВА ВИДЕО, където Ирина нагледно демонстрира как точно трябва да се бърка. Добавяме и останалото количество от брашното и отново макаронажираме  - загребваме смес, обръщаме и изтегляме към стените. Не трябва да прекаляваме с бъркането, защото може да се втечни, разбираме, че е готова, когато сместа не образува връхчета или пък те изчезват за секунди.
Приемаме, че сме преминали успешно през последния етап и пристъпваме към шприцоването на макароните, аз имам силиконова подложка за макарони, използвах и нея и още 3 тави, застлани с хартия за печене. Шприцовите макарони се оставят да изсъхнат на стайна температура за 2-3 часа, готови са за печене, когато повърхността им вече не е лъскава и не лепнат при допир.
Стигнахме и до следващия критичен момент - печенето! Поставяме тавата във СТУДЕНА фурна и я настройваме на 100 градуса. Печем 20 мин. без да отваряме, после изключваме фурната и оставяме вътре макароните за 15 минути, отваряме вратата на фурната и отброяваме още 15 мин. после вадим тавата и слагаме макаронените черупки да изстинат напълно върху метална решетка. ВАЖНО! Следващата тава се слага да се пече едва, когато фурната е напълно студена! Аз имах неблагоразумието да ги сложа в топла фурна и резултата беше напукани, разляти макарони :)) Имайте предвид, че всяка фурна е различна, затова за най-сигурно може да изпечете 4-5 черупки за проба в началото, за да се ориентирате как работи.
Относно крема, моя не е веган, но вие спокойно може да импровизирате и изберете какъвто пожелаете.
В случая загряваме сметаната до точка на завиране и заливаме начупения на парченца шоколад, разбъркваме докато се разтопи напълно, капваме няколко капки червена боя добавяме стърготините и оставяме да стегне. После слепваме черупките и ги оставяме да починат за една нощ в хладилника.
На другия ден сложете най-красивата си покривка, налейте си чаша вино, аз избрах черешово, извадете кутията с макароните и се отдайте на 5 минути безвремие ;)

6 коментара:

  1. Това си е истински майсторлък !!! За мен не подлежи на съмнение !! Браво !!

    ОтговорИзтриване
  2. Калина, прекрасни макарони :) Да си призная аз още "оригиналните" не съм направила, но определено твоите повече ме привличат. Поздрави и те радвам, че ми сподели блога си. Прекрасни предложения има

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се😊 В нашия случай, разнообразието е важно😊

      Изтриване
  3. Анонимен22 май 2016 г., 6:31

    Здравейте, имам два въпроса:
    1. Какъв буркан с нахут сте ползвали? Тези буркани, които аз съм купувала, имат около 2 лъжички (чаени) течност, та се чудех каква марка евентуално е бил Вашия, за да си взема и аз такъв - с повечко течност?
    2. Не може ли всичките тави да се сложат едновременно и да се пече (евентуално) с вентилатор?
    Благодаря.
    Катерина Масларска

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Катерина :) Използвах нахут, закупен от лидъл, бяха пуснали за испанската седмица едни по-големи буркани. Наистина е малко течността, моята беше точно 180 гр., мисля следващия път да си сваря аз нахута. Не ви препоръчвам да ги печете едновременно, твърде капризни са макароните, но ако все пак се решите, задължително пишете какъв е бил резултата :)

    ОтговорИзтриване