Tyxo.bg counter

сряда, 6 април 2016 г.

СОЛЕНИ МЪФИНИ С МАСЛИНИ И ВЕГАН КАШКАВАЛ и кратко лирично отклонение ;)

Преди да ви представя тези солени мъфини, както винаги веган и без глутен, за да им се насладят хлапетата и възрастните с хранителни алергии, бих искала да изпадна в кратко лирично отклонение. :) То е провокирано, от реакцията на един баща, когато му споделих, че Калоян е алергичен след като настоятелно искаше да го почерпи с чипс. Погледна ме с насмешка и каза: "Аз за алергични хора към картофа не съм чувал!" Е, драги ми господине, има и към картофа , и към ориза, колкото и безобидни да ни се струват, някои хора търпят сериозни последствия от консумацията им. От този случай се замислих, че НЕВЕЖЕСТВОТО е една от най-опасните черти на човешкия характер. Невежият знае всичко! Невежият отхвърля твърдения, споделени от достатъчно образовани хора по въпроса и си държи на своето. Невежият е неверник и винаги е прав! Мда, невежеството е блаженство, но нека отправя един апел към всички роднини, близки, не толкова близки, познати на хора с алергии и особено деца, за които хранителните алергии са измислица, глупост, прищявка - Мили хора, живеем в света на информацията, само една дума в google може да ви даде огромно количество инфо по какви ли не въпроси, вземете и прочетете по темата, разберете поне малко с какво се борят тези хора всекидневно, какво преживяват и какво ги грози при консумация на забранени храни. Опитайте се да се поставите на мястото на родителите, чиито деца, за жалост от много крехка възраст трябва да спазват строги диети. И ако не ви се чете, а искате да си останете в невежата колибка, то поне не пречете, не досаждайте с безумни въпроси и недай Боже, не застрашавайте живота на децата (възрастните се надявам сами могат да се опазят) с експерименти, в стремежа си да покажете на откачената си дъщеря, снаха, приятелка, че халюцинира и детето й спокойно може да си хапва кашкавал, например.

Сега да разкажа за мъфините :)



Последния път, когато представих рецепта за сладки мъфини, една майка ме попита дали няма и солена алтернатива. Алтернатива винаги има :) Тези мъфини са със специфичен ядков вкус, подхождат си много със салата от домати и чеснов сос, Калоян ги хареса, дано и вашите малчугани останат доволни, майките задължително да добавят чаша хубаво червено вино ;)

СОЛЕНИ МЪФИНИ С МАСЛИНИ И ВЕГАН КАШКАВАЛ




Необходими продукти:

220 гр. оризово брашно
20 гр. хранителна мая
170 гр пулпа от кокос (след прецеждането на млякото)
250 мл. кокосово мляко (домашно направено)
10 обезсолени маслини Мамут
100 гр. веган кашкавал Violife
1 "яйце'' (2 с.л. вода + 1 с. л. олио + 2 с.л. бакпулвер)
1 щипка сол
връзка девисил
подправки по избор


Начин на приготвяне:

В чиста купа смесваме брашното с маята, пулпата и солта, добавяме млякото и "яйцето" и разбъркваме добре. Нарязваме маслините и кашкавала на малки парченца и ги слагаме при другите продукти. Накрая овкусяваме с подправки по избор и пресния девисил. Разпределяме сместа в хартиени кошнички за мъфини и печем на 180 градуса до зачервяване. Рецептата търпи импровизации, може да добавите някакъв зеленчук, да изберете друго брашно. Аз държах на по-изчистения вид и вкус.

Ще се радвам, ако са ви харесали, да споделите рецептата, за да достигне до повече хора :)

Bon appétit!










Няма коментари:

Публикуване на коментар