Tyxo.bg counter

неделя, 24 април 2016 г.

ТОРТА "ИВАНА" - без глутен, млечни и захар (с опция без ядки)

Днес ще ви представя първата ми торта, която ми бе поръчана да направя за втория рожден ден на една госпожица. Радвам се, че родителите й ми се довериха и въпреки че първоначално бях със смесени чувства заради притеснението дали ще се справя, накрая мисля, че резултата беше чудесен. Предварително се извинявам за качеството на снимките, но по стечение на обстоятелствата не успяхме да я снимаме в целия й блясък.
За моя радост, детето няма проявени алергии, затова единствените условия бяха да е без глутен, без млечни продукти и бяла захар. Можех да използвам ядки, яйца, банани, което доста ме улесняваше. Накрая ще ви дам алтернатива и без ядки. Тортата е направена изцяло от натурални продукти.




 ТОРТА "ИВАНА"

Необходими продукти:

Блат 1:

200 гр. орехи (смлени на малки парченца)*
150 гр. безглутеново брашно
3 с. л. брашно от рожков
1 ч.л. бакпулвер (без глутен)
330 гр. банани
400 мл. кокосово мляко
2 яйца
3 с.л. мед

Блат 2:

100 гр. бадемово брашно*
1 с.л. кокосово брашно
3 яйца
2 с.л. мед
1 ч.л. бакпулвер (без глутен)

Крем 1:
200 гр. сурово кашу*
400 гр. пресни ягоди
2-3 с.л. мед

Крем 2:
400мл. кокосово мляко
30 гр. царевично нишесте (без глутен)
2 ч.л. агар агар
2 с.л. мед

Крем 3:
2 кутии кокосова сметана
1 опаковка кокосов крем
30-40 гр. пудра захар от захарна тръстика

За украса:
300 гр. ягоди
1 черен шоколад
манго
ябълка
бадеми
цветни поръски

Начин на приготвяне:

Хубаво е преди да започнем блатовете, да си приготвим кремовете и да ги сложим в хладилника. Ягодовият е най-лесен. С помощта на робота смиляме кашуто, което сме накиснали от предната вечер, ягодите и меда. Вторият крем е малко по-сложен. Слагаме в малка тенджера млякото, нишестето и меда и загряваме до точка на завиране, прибавяме агар агара и бъркаме докато сместа се сгъсти. Махаме от огъня и оставяме да изстине, после се слага за няколко часа на хладно. За последния крем е нужна малко предварителна подготовка. Оставете за една нощ кутиите със сметана в хладилник. На другия ден, отваряйки ги ще установите, че сметаната се е отделила отгоре от кокосовата вода и внимателно я изгребваме и слагаме в чиста купа, разбиваме с миксер, добавяйки пудрата захар. Оставяме получения крем на стайна температура и след 20-30 минути слагаме и кокосовия крем.

Започваме с първия блат, който после ще разделим на две. Първо отделяме жълтъците от белтъците. разбъркваме в робота бананите заедно с жълтъците, млякото и меда. Белтъците ги разбиваме с щипка сол на сняг. В отделна купа смесваме смлените орехи, брашната и бакпулвера. На порции прибавяме снежните белтъци към яйчената смес и нежно разбъркваме, за да запазим пухкавия ефект. Накрая отново на порции, слагаме и сухите съставки, отново бъркайки внимателно. Получената шоколадова смес сипваме в предварително застлана с хартия за печене и намазана с кокосово масло, форма за торта с диаметър от 26 см. и печем на 180 градуса до зачервяване. След като го извадим от фурната, оставяме блата да изстине напълно върху метална решетка.
За втория блат пак ще разделим белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с меда, белтъците пък на сняг с щипка сол и повтаряме процедурата със смесването им, бъркайки нежно. После на 2 пъти добавяме предварително добре смесените брашна и бакпулвер. Печем отново във форма от 26 см., Внимавайте да не го прегорите, защото се изпича много бързо.

Преди да започнем сглобяването на тортата, разделяме първия блат на две. Има няколко начина - с конец, с нож или със специален уред за това. Пробвала съм първите два и беше игра на нерви, затова си купих уреда, с който става бързо и лесно. Ако сте по-сръчни няма да имате нужда от него.
Вече сме готови с всички части и дойде момента да я сглобим. Върху поднос слагаме едната половина от първия блат, намазваме го обилно с крем 2, който сме разбили с миксер след изваждането от хладилника. Отгоре нареждаме парченца свежи ягоди и полагаме бадемовия блат. Идва ред на крем 1, използваме 2/3 от него. Завършваме с втората половина от първия блат и красиво и старателно измазваме тортата отгоре с кокосовия крем 3, а отстрани с 1/3 от крем 2.
За украсата всеки може да използва въображението според вкуса и повода. В случая, предишния  ден, аз разтопих един черен шоколад на водна баня и с хартиена фуния направих надписа, няколко цветя, сърца и балони върху хартия за печене и охладих за една нощ. Трябва да сте внимателни при отлепянето на шоколада от хартията да не се счупи и сръчни в украсяването, за да не се разтопи. Използвах 10-15 бадема за градинка, манго за листата на цветята и зелена ябълка за дръжките. Тортата се оставя в хладилник през нощта, за да стегне добре.

*Ако имате непоносимост към ядки, спокойно в блат 1 може да замените орехите със 100гр. от безглутеновото  брашно. Блат 2 може да се пропусне или да просто да го направите подобно на блат 1, но без рожков. В ягодовия крем, вместо кашу, опция е да използвате кокосова сметана.

Скоро предстои рождения ден на Калоян и сега съм в процес на проби и търсене на най-вкусната рецепта за торта без яйца, млечни, захар, банани, цитруси и какво ли още не :) Очаквайте ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар