Tyxo.bg counter

понеделник, 4 април 2016 г.

ПОЛЕНТА КЕЙК С КРУША И КОКОС (веган, без глутен)


Хапваше ми с нещо леко, не много сладко и същевременно ароматно. Не бях правила кейк с полента, затова се мотивирах да опитам :) За пореден път се оказа, че е многофункционална.





ПОЛЕНТА КЕЙК С КРУША И КОКОС

Адаптирано от bakingmakeshappy




Необходими продукти:

За основата:
500 мл. кокосово мляко (този път си го направих аз)
120 гр полента
5 с.л. мармалад от сини сливи (без захар)

За топинга:

1 голяма круша или ябълка
кокосовата вода от кокоса, с който направих млякото
4 с.л. кокосова пулпа (материала, който остава от кокоса след прецеждането на млякото)
4 с.л. кокосови парченца
1 с.л. кокосово масло
1 шушулка ванилия


Начин на приготвяне:

Основата приготвяме по обичайния начин, загряваме млякото до точка на завиране и на струйка добавяме полентата, бъркаме докато се сгъсти хубаво, накрая добавяме 3 супени лъжици от мармалада, готовата смес изсипваме във форма за печене с подвижни стени с 20 см. диаметър  и намазваме отгоре с останалия мармалад. Пристъпваме към топинга. В тефлонов тиган задушаваме нарязаната на малки парченца круша заедно с пулпата, маслото и водата. Махаме от огъня, когато сместа се е сгъстила, добавяме ароматната ванилия и полагаме топинга върху основата, поръсваме обилно с кокосовите парченца и печем до зачервяване на 180 градуса. Този приятен кейк не е за хора, които са привърженици на много сладките десерти, ще се хареса на ценителите на плътния кокосов вкус на полентата, леко киселата нотка на мармалада от сини сливи, естествената сладост на крушата и хрупкавата текстура на парченцата кокос, обвити в божествения аромат на ванилията :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар