Tyxo.bg counter

понеделник, 21 март 2016 г.

Пица "БЕЗАПЕЛАЦИОНА" без глутен, млечни и яйца



НЕ съм яла пица грубо от около 2 години. С появата на алергията на Калоян изключих всички млечни от менюто си, доматите също, а какво е пица бе домат и кашкавал/сирене. В последствие, започнах да експериментирам с премахване на глутена заради автоимунно заболяване и то нищо не остана за пица. Но варианти имало :) Обичам да разглеждам кулинарни блогове, веднъж, ровейки се в този на Йоли, попаднах на рецептата Пица полента. С тази идея въпросът с глутена беше решен.  Вече съм публикувала рецепта с полента и знам колко лесно се работи с този продукт. Ще си кажете то хубаво пица, ама къде без моцарела/кашкавал? За мое голямо щастие, скоро съвсем случайно научих за продуктите на Violife. Веган кашкавали и сирена на растителна основа, идеални за нас, особено за Калоян, който получава обрив едва ли не само като погледне мляко. Пицата, което се получи надмина очакванията ми, а най-сериозния показател е желанието, с което детето похапва.


Ето и рецептата за тази полезнааа пица, да изцяло направена само от продукти, носещи със себе си необходимите полезни вещества за човешкия организъм, без празни калории :)))


Пица "БЕЗАПЕЛАЦИОНА"
(или с други думи - не търпи възражения относно хранителна стойност и вкус)

Необходими продукти:

За блата:

400 мл. кокосово мляко
200 мл. филтрирана вода
130 гр. полента
1 ч.л. зеленчуков бульон

За соса:

300 мл. доматен сок
2 с.л. зехтин
100 гр. пуешко месо (предварително сварено)
2 стръка пресен лук
4-5 скилидки чесън
5-6 листенца пресен босилек
100 гр. веган кашкавал-моцарела Violife
100 гр. веган кашкавал за пица Violife


Начин на приготвяне:

Първо се заех със соса. Във тиган с незалепващо покритие задушаваме пресния лук в зехтина. След 3-4 минути добавяме доматения сок и оставаме да къкри на среден огън. Моят сок е домашен, консервиран от градината на мама и съм сигурна в неговото качество. Вие може да използвате пресни домати или консерва. След като се е поизпарила по-голямата част от водата, слагаме нарязаното на ситни парченца пуешко месо и с преса за чесън, хубаво смачкваме скилидките. Колкото повече чесън, толкова по-добре, най-добрият унищожител на бацилите, които гъмжат напоследък. 1-2 минути преди да махнете соса от огъня, накъсайте вътре листенцата босилек. Мирисът на Италия вече се носи в кухнята :) Оставяме ароматния сос настрани, и в тенджера изливаме кокосовото мляко и водата, загряваме до точка на завиране, слагаме бульона и на тънка струйка сипваме полентата. Бъркаме постоянно докато сместа се сгъсти и внимаваме с бълбукането. Готовото "тесто" се разтиля върху тава, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица лесно и бързо ще я оформите като блат за пица. Оттук нататък следваме стандартната процедура по правене на пица, слагаме соса, аз избрах да сложа месото в него, тъй като пуешкото е по-сухо и така попива от домата и остава сочно. Отгоре поръсваме с предварително настъргания кашкавал. Забелязахте, че използвам два вида. От чисто любопитство е. Вие може да използвате само един. Въпрос на вкус :) Печем на 200 градуса до зачервяване. Изваждаме от фурната и оставаме да поизстине..ако е възможно. Аз се чудех как да я изстудя експресно, принудена от мощни скандирания "Амамааааааааааааам" :)


П.С. Не съм изпуснала второто Н в името на пицата, просто целях по-италианско звучене :)

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар