Tyxo.bg counter

понеделник, 7 март 2016 г.

Тарталети "МАМА" и "БЕБЕ"

8 март е всеизвестно, че е международен ден на жената, както казва Укипедия - " Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените."
За мен този ден винаги е бил Деня на Мама :) Затова и тази публикация посвещавам на моята мама, която е най-верния ми почитател, винаги в готовност да опита кулинарните ми експерименти. А днешния нескромно ще заявя, че е повече от успешен.
Ще ви представя едни много вкусни тарталети, на чийто вкус може да се насладите без капка свян, защото са направени само от натурални, хранителни продукти, хората с глутенова и млечна непоносимост също могат спокойно да си хапнат. ;)



Не мога да не помисля и за най-малките, в тарталетите за дамите има яйца, затова направих и вариант за бебета.

Малко предистория за този десерт - преди години попаднах на тази рецепта на Йоана, правила съм я доста пъти и когато се зароди идеята за безглутенови и безмлечни тарталети, се замислих с какво да заменя брашното, млякото, маслото..и моят верен приятел Кокосът във всичките си разновидности отново се включи активно.
Първо ще ви представя рецептата за мами :)


Ванилови тарталети "МАМА"

Необходими продукти:

За основата:
70 гр. кокосова паста (за нея ще ви е необходим един кокос и 2 с.л. кокосово масло)
50 гр. кокосово брашно
2 яйца
1 с.л. мед

За крема:
200 мл. кокосово мляко
2 яйца
30 гр. кокосова захар
30 гр. царевично  нишесте (био, без глутен)
1 шушулка ванилия

За топинга:
200 гр. пресни ягоди
1 манго
2 с. л. мед
сока от половин лимон


Начин на приготвяне:
В началото си приготвяме топинга, за да отлежава в хладилника, докато работим върху останалата част от рецептата. нарязваме ягодите на по-едри парченца и мангото на кубчета, заливаме ги с меда и лимоновия сок и ги оставяме на хладно.
Преди да замесим тестото, трябва да си приготвим кокосовата паста, за тази цел ни е необходимо месото и водата от кокос. Прилагам ви едно видео ТУК как лесно да се справите с отварянето на този костелив орех :) След като благополучно сме се сдобили с вътрешността му, слагаме всичко в робота, включително и кокосовата вода, добавяме кокосовото масло и смиляме хубаво докато сместа не започне да остава по стените на купата.

Вече си имаме паста, можем да пристъпим към основата. Разбиваме яйцата с меда с телена бъркалка, добавяме пастата като не спираме да бъркаме, накрая слагаме и кокосовото брашно, получава се меко тесто. приготвяме си формички за тарталети, при мен се получиха 4, но зависи от диаметъра. С пръсти хубаво оформяме тестото във формичките и ги пъхваме във фурната на 150°, печем до зачервяване.
Идва най-фината част - крема! Следващия път бих сложила малко повече мляко, защото моя крем се сгъсти малкоо повече, но вкуса компенсира. А да, стана кафяв заради кокосовата захар, но пък карамеления аромат е невероятен.
Разбиваме с миксер яйцата със захарта, слагаме ванилията и нишестето и разбъркваме хубаво с бъркалка. Затопляме млякото до точка на завиране и на тънка струйка с постоянно бъркане изливаме млякото в яйчената смес. Връщаме отново на котлона и бъркаме докато се сгъсти. Бъдете внимателни в тази част, става бързо и може да загори!
След като изстине крема се разпределя в готовите форми, отгоре нареждаме ягоди  и манго и заливаме с лъжица две от сока. За разкош може да посипем небрежно с филирани бадеми.
Готовите тарталети слагаме за няколко часа в хладилника.

Ето и версията за малките. И тук не съм изневерила на принципа си да разчитам на естествената сладост на плодовете и да не използвам допълнително захар.


Тарталети "БЕБЕ"

Необходими продукти:

За основата:
150 гр. круша
60 гр. кокосова паста
30 гр. кокосово брашно

За крема:
Парче круша
2 с.л. кокосова паста
4 с.л. кокосов крем

За топинга:
резени круша

Начин на приготвяне:

Рендосвам крушата, добавяме пастата и брашното и разбъркваме хубаво. С пръсти оформяме тестото във формичките, поради липсата на яйца и глутен е ронливо и след изпичането трябва да сте внимателни с изваждането от формите. Печем на 150° до зачервяване. Кремът е елементарен, кокосовия крем, който съм упоменала в продуктите може да си го купите готов, а може като мен да сложите кенче кокосово мляко в хладилника за една нощ и на другата сутрин ще имате достатъчно гъсто мляко, което да замени крема, отново рендосваме крушата на ситно, слагаме и пастата и готово. Като изстине основата, разпределяме крема и украсяваме с резените круши. Разбира се може да украсите с каквото поискате, а ако децата ви хапват спокойно банани, може да замените крушата в рецептата с банан :)
Тази рецепта отнема малко повече време, но си заслужава да опитате този по-различен вкус от масленото тесто и стандартния ванилов крем :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар