Tyxo.bg counter

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Леки кексчета с круша и полента

Днес ще ви представя едни кексчета, чиито основни съставки са круша и полента. За полезните свойства на крушата вече съм писала, може да си ги припомните в публикацията ми Пай "Златна круша" , сега да си поговорим за полентата. Tя всъщност е царевичен грис и е богата на каротеноиди, съединения с мощна антиоксидантна стойност, укрепват имунната система, добър помощник са в превенцията от ракови заболявания, участват в борбата със стареенето. Освен това е безглутенов продукт и хората с такава непоносимост могат да си я хапват спокойно. Само една забележка - купувайки полента, винаги четете етикета да е от органично производство, защото царевицата често е генно модифицирана!



Исках да направя нещо по-различно за закуска на Калоян и трябваше да се съобразя с алергията му и тъй  като съм забелязала, че консумацията на зърнени продукти с глутен му причинява стомашен дискомфорт , реших да използвам само безглутенови брашна. Досега полентата съм му я приготвяла само с кокосово мляко на котлон, днес стана и чудесен помощник в изобретяването на леки кексчета.

Да пристъпим към рецептата:

Леки кексчета с круша и полента

Необходими продукти:

370 гр. круша
200 мл. кокосово мляко
150 гр. полента
80 гр. оризово брашно (може и от елда, просо, амарант)
30 гр. кокосово брашно
30 гр. кокосови стърготини
2  ч.л. бакпулвер (моят е био, без глутен)
2 с. л. разтопено кокосово масло

Начин на приготвяне:

С кухненския робот правим на пюре крушата, добавяме коксовото мляко, след като миксираме добре до хомогенна смес, на порции прибавяме брашната, полентата и стърготините с бакпулвера, накрая сипваме и маслото и правим финален оборот с робота. Всичко това може да се направи и с обикновен миксер, като преди това намачкате хубаво крушата, която трябва да е сочна и по-мека. Насипваме във формички и печем на 150° до зачервяване. Сигурно сте забелязали, че в рецептата няма захар,истината е, че кексчетата не стават прекалено сладки, но Калоян е привикнал на естествената сладост на плодовете и предпочитам да избягвам максимално употребата на захар. Все пак, ако тестото ви се стори недостатъчно сладко, може да добавите 2-3 супени лъжици кокосова захар или 1 супена лъжица мед, ако децата ви вече го консумират.

Чудесна сутрешна и следобедна закуска за малки и големи :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар