Tyxo.bg counter

петък, 26 февруари 2016 г.

Зеленчукови кюфтета с фалшив сос Бешамел

Продължавам със серията успешни имитации на ястия с млечни продукти, подходящи за хора с АБКМ, както и с глутенова непоносимост.
 Този път ви представям едни по-нестандартни зеленчукови кюфтета, гарнирани с фалшивия ми сос бешамел. :)



Зеленчукови кюфтета с фалшив сос Бешамел

Необходими продукти:

За кюфтетата:

2 тиквички
1 морков
3 картофа
10 с.л. кокосово мляко
7-8 ч.л. кокосово брашно

За соса:

200 мл. кокосово мляко
30 гр. оризово брашно
10 гр. кокосово брашно



Начин на приготвяне:

Обелваме и рендосваме зеленчуците в купа, добавяме млякото и брашното и бъркаме до хомогенна смес, внимавайте да не прекалите с брашното, защото ще се наложи да добавите още мляко. Слагаме подправки на вкус и оформяме с влажни ръце кюфтенца, които печем около 45 минути на 150°. По средата на времето ги обръщаме и не забравяйте като мен да намажете тавичката с малко мазнина иначе трудно се отлепват.
Сосът е изключително лесен, загряваме до точка на завиране млякото на среден огън и на порции добавяме брашната при непрестанно бъркане, за да не загори. Моят сос стана доста гъст, ако искате да е по-рядък, намалете оризовото брашно.
Кюфтенцата са много крехки и меки, идеални за по-малки деца, заливаме/намазваме ги със соса и сервираме със свеж магданоз или копър. Съхраняват се в кутия в хладилника.


Bon appétit!

1 коментар:

  1. Още една прекрасна идея, която ще се пробва. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване