Tyxo.bg counter

събота, 13 февруари 2016 г.

Любовни мъфини за недоверчиви половинки

Цяла седмица упорито съм облъчвана от Свети Валентиновата вълна. В интернет пространството непрекъснато се въртят любовни послания, украсени с червени сърчица и розови листенца, хвърчат снимки на торти под формата на сърце, разбира се :), измазани обилно с червен крем. Как да не се вдъхнови човек поне малко :)
Тъй като не съм от хейтърите, които твърдо отричат любовния празник и пламенно защитават този на виното, днес реших да приготвя нещо любовно-шоколадово, което чудесно се комбинира с чаша ароматно червено вино.
Но този път тръгвам с определена цел, а именно да приобщя моята половинка към братството на здравословните десерти, което цари вкъщи :) Дам, моят мъж е чудесен, винаги ме поощрява и подкрепя, но е леко недоверчив към сладостите без брашно, захар и другите обичайни заподозрени. Затова трябваше много да се постарая. Десертът трябваше да отговаря на няколко условия:

- да няма захар
- да няма глутен (в момента експериментирам с безглутенов режим заради автоимунно заболяване на щитовидната жлеза) 
- да няма млечни продукти от животински произход 
- да е по-вкусен от пълните със споменатите по-горе съставки десерти, които се продават над път и зад път
- и не на последно място, да ти се прииска да си вземеш още един, но това да е последствие само на спомена от плътния шоколадов вкус, а не на резкия инсулинов скок ;)

Е, постарах се :) Само ги погледнете тези приятелчета!



Ето и рецептата:

Любовни мъфини за недоверчиви половинки

Необходими продукти:

3 яйца
300 мл. кокосово мляко
30 гр. разтопено кокосово масло
4 с. л. мед
130 гр. бразилски орех (смлян предварително на брашно)
80 гр. оризово брашно
60 гр. сурово какао на прах
30 гр. кокосово брашно
2 ч.л. бакпулвер (моят е био, без глутен)
1 шушулка ванилия

За крема:
Маскарпоне
мед


Начин на приготвяне:

В купа разбиваме с миксер яйцата заедно с млякото, маслото, ванилията и меда, в отделен съд смесваме брашната, какаото и бакпулвера и добавяме на порции към мокрите съставки, докато получим хубава хомогенна смес. Виждате ли колко е лесно! Приготвяте тава за мъфини с хартиени кошнички, загрявате фурната на 180° и печете на принципа на обикновените мъфини :)

През това време може да си приготвите крема, който е елементарен, разбъркате маскарпонето с малко мед, признавам тук наруших правилото за млечните, но тъй като мъжът ми му е почитател, реших да следвам основната си цел, а именно да го зарадвам :) Аз хапнах кексче без крем, за хората, които не консумират млечни, мога да препоръчам крем от кашу, мед, ванилия и някой плод например. Ако се питате защо крема върху някои от мъфините е червен, веднага казвам - 4-5 капки сладкарска боя, но ако имах червено цвекло, щях да сложа 2-3 супени лъжици сок от него. Получава се страхотно наситено червено.

Нека да направя няколко уточнения за продуктите:
- Защо избрах бразилски орех? - освен че е много вкусен, той има високо съдържание на селен, който е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, изследвания твърдят, че две ядки бразилски орех запълват дневните ни нужди от селен.  Бразилският орех има едно предимство пред другите ядки - не изисква предварително накисване! Така като решите да правите спонтанно нещо с ядки, спокойно може да изберете него.



 - имайте едно на ум за кокосовото брашно, то е силно хигроскопично, затова трябва да се внимава с количествата, иначе ще се налага да добавяте още от мокрите съставки
- оризовото брашно може да замените с такова от елда, амарант, просо, въпрос на вкус :)

Накрая е редно да споделя дали постигнах целта си :) Мисля, че любовните ми мъфини победиха предубедеността на любимия мъж към полезните десерти. 
Затова ако ви се хапва нещо шоколадово и същевременно нежно към стомаха , жлезите с вътрешна секреция  и въобще към цялото ви тяло, запретвайте ръкави, за час ще сте готови и не забравяйте виното ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар