Tyxo.bg counter

вторник, 8 декември 2015 г.

Вдъхновители: Ани и Dihana Cosmetics

Днес във Вдъхновители ще ви представя едно момиче, с което се запознахме покрай децата. Освен грижите за тях, с нея споделяме и една и съща страст към естествената козметика, аз като редовен потребител, а тя като  чуден сътворител на натурални кремове за лице и тяло, сапуни, анти ейдж серуми и много други.

Още като видях ника й във фейсбук Шапка пълна със слънце, очаквах насреща си една слънчева и жизнерадостна жена, винаги търсеща и дейна. Не грешах! Представям ви Ани и нейното магическо кътче, ухаещо на чудодейни помади от етерични масла - DIHANA Cosmetics.
Глухарчето: Здравей, Ани, разкажи ни като за начало, как се роди Дихана козметикс?

Ани: Дихана се роди преди 4 години в отговор на мои търсения за чиста козметика с познати думи на етикетите. Майка ми е лекар и имаме козметичен салон от 18 години, а аз винаги съм имала отношение към билките и стана от само себе си. После последва курс за ароматерапевт и така се появи и тя.


Глухарчето: Ти сама ли „забъркваш“ всички продукти, които предлагаш?

Ани: Сама съставям рецептите и ги изпълнявам сама, с разноса и сапуните имам помощник, нашата фирма е малка и семейна, така мога да контролирам целия процес и да обърна внимание на всичко, искам така да остане, нямам желание да ставам конкурент на световните козметични компании.


Глухарчето: Наскоро четох статия, че трябва да бъдем внимателни с употребата на етерични масла, защото не са толкова безобидни, ти като познавач, какво ще споделиш по въпроса?

Ани: Употребата на етерични масла е разновидност на холистичната медицина. Всички масла са полезни,но употребата им трябва строго да се контролира - веществата в тях при неправилно прилагане могат да предизвикат сериозен дискомфорт. Рискова зона са малки деца, бременни и кърмещи. Употребяват се след консултация със специалист. Ще дам пример, едно и също масло може както да успокои, така и да превъзбуди (в различно количество). Едно познато масло от мента, неправомерно използвано може сериозно да охлади тялото ви и да пострадате. Други масла могат да предизвикат сърбеж, обрив, дори и контракции, но разбира се ако се подхожда лекомислено. 


Глухарчето: Издай някоя малка тайна, например, кое е маслото „убиец“ на бръчки и кое се бори ефективно с косопада?

Ани: Мое любимо анти-ейдж масло е от българска шипка- богато на витамини и подходящо за самостоятелна употреба, може да се използва и в околоочния контур. Много от маслата за готвене - сусам, лен, тиква, орех,  можете спокойно да използвате и върху кожата. Най-мощният стимулатор на космения фоликул е етеричното масло от червена люта чушка.


Глухарчето: Какво ще посъветваш дамите за настъпващите  студени дни? Какви грешки да не допускат спрямо кожата си?

Ани: Най-често срещаната грешка и заблуда, с която аз съм се сблъсквала в моята практика е използването само или предимно на масла в случаите на суха кожа - когато кожата е суха тя губи вода, а не масло. Тук се появява нуждата от употреба на емулсията или така познатия ни крем - точна комбинация от вода и масло.Вода за хидратация, а маслата и восъците да направят деликатен филм и да нахранят кожата с ценни елементи - най-общо казано. Поради ниските температури, зимата намаляваме количеството вода в крема,но нека тя не изчезва напълно.

Глухарчето: Кой е най-трудоемкия козметичен продукт, който създаваш?

Ани:  Всички продукти, които приготвям изискват доста време и е един дълъг процес от селектиране, приготвяне и пакетиране, тъй като всеки продукт е ръчно изработен. Но при приготвянето на кремове за лице съм най-внимателна, тъй като е по-специфична и фина материя. 

Глухарчето: А кой е любимия ти?

Ани: Сапунът! Не си представям живота без парче ароматен домашен сапун, който освен че измива, но и ароматизира и подхранва кожата ми.


Глухарчето: Как си почива Ани?

Ани: Вече все по-рядко, но пък по-качествено. Моята обетована земя, средство за релакс, вдъхновение и личностно израстване е спортното катерене, вече пет години така почивам - сред  природата, върху скалите, по върховете и в горите.


Глухарчето: Зная, че си вегетарианка от години, това е трудно и фино начинание, как успяваш да се храниш пълноценно , за да си здрава и щастлива?

Ани:  Не ми е трудно да съм вегетарианка, малко повече информираност, повече креативност. Днешно време не е трудно, пазара изобилства от полезни и модерните вече супер храни, а и нека не забравяме българските такива, забравени ,но не по-малко ефективни. Всъщност се храним по-разнообразно след като изключих месото от менюто, а ценните витамини си набавям от костния бульон, зеленолистни, ядки, ферментирали храни и зърнени. Освен че отслабнах 11 кг, си реших доста здравословни проблеми, но това не е за всеки, никой не агитирам, нека хората сами усетят своя режим и намерят баланса в храненето.

Глухарчето:  Колко би дала от 1 до 10 на бадемовите вафлички, които пожела да ти приготвя?Ани: 10 -ка, любими са ми сурови и домашни десерти, спечели ме завинаги.


Ани си пожела суров десерт, в който да доминира бадема. Забърках набързо едни бадемови вафлички, като смелих в кухненския робот 100гр. бадеми, 7-8 фурми, шепа кокосови стърготини, малко стафиди, сурово какао и 2с.л. кокосово масло, разпределих сместа във формички, в моя случай сърца, украсих с годжи бери, конопени семена, кокосово брашно и ги пъхнах в камерата, за да стегнат хубаво. Страхотен десерт, зареждащ и полезен :)
Благодаря на Ани, че отдели от времето си, за да си побъбри с Глухарчето и да открехне леко завесата на нейния ароматен свят :)Няма коментари:

Публикуване на коментар