Tyxo.bg counter

понеделник, 21 декември 2015 г.

Коледни сладки за деца с алергии и Какаови елхички

Преди години, точно около Коледа, една скъпа моя приятелка ми изпрати буркан, пълен с ароматни и безкрайно вкусни овесени сладки, оттогава редовно ги приготвям, тъй като всички вкъщи ги харесват. Рецептата е на Ирина и може да видите тук.





Допада ми това, че брашното е малко, а хрупкавите ядки и ароматните канела и ванилия ги правят съвсем неустоими. Да не говорим, че са изключително лесни за правене.




 Дотук добре, но наличието на масло, ядки и яйце, автоматично праща тези чудни бисквити в графа "забранени" за Калоян. Затова забърках една алтернатива, в която с гордост ще заявя, че няма дори захар, а пък вкуса им по нищо не отстъпваше на захарно-маслените им събратя :)

Ето я и рецептата:

Коледни веган сладки без захар

Необходими продукти:

170 гр пюрирана печена тиква
50 гр. кокосово масло
70 мл. кокосово мляко
50 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени череши
70 гр  фини овесени ядки
50 гр. кокосови стърготини
50 гр. брашно от спелта
шушлка ванилия
2 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер пюрето от тиква с разтопеното кокосово масло, добавяме млякото и ванилията, следват предварително смлените сушени плодове, накрая на порции слагаме в купата с мокрите съставки овесените ядки, стърготините и брашното с бакпулвера. Разбъркваме хубаво с лъжица и оставяме готовата смес за 30-40 минути в хладилника, за да стегне.
Загряваме фурната на 180°C и оформяме топчета колкото орех и ги нареждаме на разстояние едно от друго, печем до зачервяване, предвидете 10-15 минути за охлаждане върху метална решетка и после смело раздавайте на малчуганите, а и не само :)

Вкусните сладки гарнирахме със свежа напитка от кокосово мляко с нар.


За почитателите на суровите десерти пък имам едни Какаови елхички, които направих по желание на една дама, която искаше да дегустира нещо здравословно с многооо натурално какао.



 За тях ще са ви необходими:

150 гр кашу
100 гр бадеми
3 с.л. чия
10 фурми
4 с.л. сурово какао
2 с.л. кокосово масло
5 с,л. кокосови стърготини

Всичко смиляте добре в кухненския робот, накрая се добавя маслото, насипвате в любимите си коледни форми и мятате в камерата. След час си имате натурален шоко десерт :) Излишно е да казвам, че и сладките и елхичките трябва да се консумират с мярка ;)

















Няма коментари:

Публикуване на коментар