Tyxo.bg counter

петък, 20 ноември 2015 г.

Тиквена рапсодия на квадрат, гарнирана с кисело мляко....от кокос

Все още сме в разгара на сезона на тиквата и вкъщи тя редовно присъства в менюто ни. Днес имам цели две рецепти гарнирани с вкусно кисело мляко от кокос, което сътворих сама.

Ще започна с него. Метода на приготвяне видях оттук. Тъй като млад кокос няма откъде да взема по това време, реших да го заместя с кокосово мляко от консерва. Добавих пробиотика, който по принцип давам на Калоян, увих бурканчетата в кърпа и ги оставих една нощ върху парното, после ги прибрах в хладилника за 12 часа. Получи се много вкусно, с типичната кисела жилка за киселото мляко, една идея по-рядко, другия път ще сложа малко повече пробиотик. Калоян го одобри, аз също :)

На това ароматно мляко идеално му прилягат и двата тиквени десерта. започваме  с браунито.


Тиквено брауни със сушени плодове

Адаптирано от: fitnesinstruktor

Необходими продукти:

500 гр. сурова тиква
70 гр. сушени сливи
70 гр. сушени черни череши
80 гр. оризово брашно
50 гр. брашно от спелта
60 гр. брашно от рожков
70 гр.. разтопено кокосово масло


Начин на приготвяне:

Смиляме в кухненския робот суровата тиква, добавяме сушените плодове, на няколко порции прибавяме и брашната, накрая слагаме и кокосовото масло. В намазнена тавичка изсипваме сместа и печем на 150° около час. Винаги като купувате сушени плодове проверявайте дали нямат добавена захар, която компрометира не само вкуса им, но и качеството.

Втората рецепта отново е тиквена, тук пропорциите ви ги предоставям в супени лъжици, защото се оказа, че батерията на кухненската ми везна е изтощена.

Тиквен кекс с червени боровинки


Необходими продукти:

500 гр. сурова тиква
200 мл. кокосово мляко
100 гр. сушени червени боровинки
9 с.л. брашно от спелта с връх
9 с.л. кокосово брашно с връх
2 ч.л. бакпулвер


 Начин на приготвяне:

Отново с кухненския робот смиляме тиквата, добавяме млякото, после боровинките и накрая лъжица по лъжица брашната и бакпулвера. Внимавайте с кокосовото брашно, то има силно хигроскопично действие, в случая го използвам да поеме влагата  от тиквата, но ако се прекали, ще трябва да добавите още мляко. В намазнена тава изсипваме вкусната смес и печем отново на по-слаба фурна около час.


Сигурно сте забелязали, че няма захар и в двете рецепти,  сушените плодове и тиквата са достатъчно сладки, затова допълнителните подсладители бяха напълно излишни.

Поднесена по този начин, вярвам, че тиквата ще се превърне в любимо лакомство и на най-големите малки злоядковци ;)Няма коментари:

Публикуване на коментар