Tyxo.bg counter

петък, 18 септември 2015 г.

За дишането, зеления поглед и бонбони "Енергия"

Запитвали ли сте се дали дишате качествено? А успявате ли да намерите отмора за очите си?


Хрумна ми да напиша нещо по темата, тъй като след последната по-напрегната ситуация, която имах, осъзнах, че съм позакоравяла психически и успявам да запазя прилично спокойствие, което преди не ми беше присъщо. Замислих се, че практиките на релаксация, които прилагам от известно време са започнали да дават своя ефект. А те са свързани именно с дишането и почивка на погледа. В интернет може да се намери изключително много информация по въпроса. Не един или двама индийски гурута прокламират ефекта от качественото дишане, Петър Дънов пък твърди, че то е в основата на здравия човек. Аз лично изминах дълъг път докато осъзнато и качествено успея да си поема въздух.  Дадох си сметка, че през повечето време дишам , колкото да съществувам – повърхностно, затова трябваше да се упражнявам. Оказа се, че не е толкова лесно, не беше достатъчно просто да затворя очи да вдишам и издишам десетина пъти и да се почувствам като нова. Обикновено стигах до момента, в който усещаш топка в стомаха, която те спира да поемеш въздух дълбоко и бързаш да издишаш, защото се задушаваш. След няколко неуспешни опита, реших да променя настройката, да не се съсредоточавам върху самия процес, а просто да се отпусна и да си представя картина, която ми носи наслада и спокойствие. И ето ме там, на ръба на скала, в края на житна нива, а пред мен се открива безкрайната шир на морето, потънало в златния цвят на слънцето, чийто залез се стеля отгоре му. Стоя там, облечена в бяла рокля и усещам онзи повей, присъщ само на морето, повей, носещ прохлада и мириса на свобода. В този миг успявам, поемам дълбоко въздух и усещам с всяка фибра на тялото ми това чувство на лекота, морските пръски освежават като утринна роса мозъчните ми клетки и аз издишам с облекчение и благодарност.  Веднъж вкусил от сладостта на пълноценното дишане, човек разбира, че труда и усъвършенстването му си струва, защото ефекта върху душевното и физическото равновесие е изключителен и жизнено важен.


Друга практика, над която отделях време и  продължавам да го правя е почивка за погледа. По-голямата част  от ежедневието ни преминава в седене пред компютър, шофиране, гледане на телевизия, в един момент, очите започват да работят на икономичен режим и една разходка в парка ти докарва главоболие, защото си свикнал да гледаш наблизо.
Един от методите, който действа доста благотворно е съзерцанието на течаща вода, но не струята на чешмата :) по-скоро някое поточе или водопад, не е толкова достъпно, но пък е повод от време на време човек да се разходи на някое интересно място ;) Другия вариант е погледът ви да "потъне" в зелено.Този цвят действа като балсам за очите. Късметлиите, които живеят в къща с дворче, не е необходимо да ходят в парка специално за това, но пък всеки би предпочел да направи една двойна терапия на пълноценно дишане и почивка за погледа на някое високо, планинско, много зелено кътче :)

Накрая, когато нямам време и нужната настройка, се отдавам на най-лесната и бърза душевна и физическа наслада - чаша черно, горчиво кафе, винаги помага :) 


 Споменавайки кафе, веднага ви давам и супер лесната рецепта за разкошни, здравословни бонбони - енергийни бомби, които тихичко дремят в новата ми сладкопойна бонбониера  и чакат почивните дни, за да зарадват приятели :)


Ето и рецептата, нищо ново, но златно:

Бонбони "ЕНЕРГИЯ"

Продукти:
100 гр. лешници
200 гр. фурми
3 с. л. сурово какао

За овалване:
кокосови стърготини
какао
смлени на едро лешници
10-15 цели лешника

Начин на приготвяне:

С няколко оборота на робота смиляме лешниците на по-едри парченца, добавяме фурмите,разбиваме отново, накрая добавяме какаото и правим финално завъртане докато се получи хомогенна, лепкава смес. С навлажнени ръце оформяме топчета, в чиято среда слагаме по един лешник и после овалваме в какаото, стърготините или смлените лешници. Слагат се на хладно за час-два да стегнат и после внимавате колко пъти отваряте вратата на хладилника, изчезват много бързо :)

*Снимки:
Internet
http://fr.forwallpaper.com/
Личен архив


Няма коментари:

Публикуване на коментар